Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2013 15:03 - Практически на теория...
Автор: cveti933 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2263 Коментари: 0 Гласове:
2



 Често всички или поне повечето хора демонстрират "завидни разбирания" и заявяват своите "неоспорими" твърдения, че нещата, които някой доста по-възрастен е решил да се учат, са излишни и ненужни на практика.
Като поранат, и те ще разберат...
Но поначало никой не обича да му се наливат акъли. И всички си казват: "За какво са ми тези безсмислици, след като аз ще се занимавам с друго?" или "Теорията е едно, на практика е съвсем друго!". Може и да има доза истина, но може и да не е напълно вярно.
Трябва да се възползваме от всяко знание, което се отваря пред нас. Поне за да обогатим културата си. Да не се излагаме, ако ни питат, да го приложим, ако ни потрябва, да го предадем, ако някой не го знае и има нужда от него.
Но има и инати, всезнайковци и много дебели кратуни. Мислят си, че знаят и разбират от всичко, че книгите са загуба на време, че всеки, който демонстрира знание, се фука и че простотията правилно се слага на пиадестал, щото без смях сме загубени...
Тези огледални разбирания са грешни. Щото и образът в огледалото е почти същият, но на практика и веществено не съществува. А хората обичат да бягат от реалността...
И от знанието... защото изисква усилие да се разбере.. А ги мързи. И затова народът затъпява и умира нравствено. Не може, а и не иска да свърже теорията с практиката. И затова всичко става на практика. И така стават грешките. А като се греши, се създава нова теория, която пак ще бъде отхвърляна.
И всичко наново!
Тъпотия. На теория.
И после всеки си мисли, че от всичко разбира и всичко знае. Всеки е решил, че с гледната си точка е "непробиваем" и велик. Разбирасе, всеки има право на мнение, но това не означава, че пътят, по който е стигнал до него, и знанието, което е използвал, са правилни.
Но можеш да предизвикаш словесна война, ако решиш да оспориш чуждо мнение. И това, защото събеседникът го приема така, че все едно оспорваш правото му на мнение, а не самото такова.
Въобще хората като цяло обичат конфликтите. Или по-точно казано - обичат да се доказват, показват, фукат и прочее чрез конфликта. Който казва обратното, е просто излишно скромен или умишлено се прави на такъв. 
image
Какво разбирам аз? Какво разбират хората?
Всяко едно разбиране, което човек си изгражда, е в следствие от преживяванията. Но никой не изживява едни и същи неща с другия. За това и сме различни. 
Тук е по-важно да видим разликата между това какво знаем и какво разбираме. Всяко знание можем да получим наготово. За другото е важна практиката. 
На теория всеки може и да може.
Но с теория само... никой няма да натрупа оппит.
Всички ще знаят, но никой няма да разбира.





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: cveti933
Категория: Лични дневници
Прочетен: 203058
Постинги: 124
Коментари: 132
Гласове: 945
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930